Dit zijn de beste bordspellen van 2021! | Bekendmaking van Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2021

Nederlandse spellenprijs

Op vrijdag 5 november heeft de jury van de Nederlandse Spellenprijs de drie absolute winnaars van 2021 bekendgemaakt. Dit zijn de beste drie bordspellen uitgebracht in 2021 in de categorie: beste familiespel, beste kennersspel en beste expertspel. 

Spelvinden.nl neemt deze bordspellen eens goed onder de loep en licht aan je toe waarom je deze spellen zou moeten aanschaffen en wat ze waardig maakt voor deze prijs. 

Het beste familiespel van 2021: CuBirds

Type spel: luchtig – strategisch – push your luck

Moeilijkheidsgraad: **

Speeltijd: 20 minuten 

Aantal spelers: 2 – 5
Leeftijd: 8+

CuBirds van Gam’inBIZ is de winnaar van de familiespel prijs voor 2021. 

Wanneer je een goed familiespel wilt maken, zijn er een aantal aspecten waar het aan moet voldoen om er voor te zorgen dat het leuk is voor de volledige familie en passend bij ‘family quality time’. Het bordspel moet niet te uitdagend zijn, niet te competitief en daarbij zijn leuke plaatjes ook niet verkeerd! 

Cubirds voldoet aan al deze regels. Het doel van Cubirds is om alle vogels uit zijn hand weg te spelen op tafel. Door vogels te plaatsen en in te sluiten, kun je deze vogelkaarten weer op hand nemen. Je wint uiteindelijk door als eerste zeven verschillende vogels op hand te hebben. 

Cubirds is strategisch, zonder dat je het gevoel krijgt je brein erover te moeten kraken. Je kunt elkaar een beetje plagen door net die ene kaart weg te pakken, maar het blijft gelukkig een leuke sfeer. Het ‘push your luck’ element zorgt er voor dat je goed moet nadenken of je blijft sparen of juist niet. Denk hierbij aan het risico bij Regenwormen.  

Zin in nog andere vierkante spellen? Denk dan eens aan deze strategische vierkante race: Cubitos

Het beste kennersspel van 2021: It’s a Wonderful World

It's a Wonderful World bordspel

Type spel: engine builder – competitie – bouw je stad 

Moeilijkheidsgraad: ***

Speeltijd: 45  minuten 

Aantal spelers: 1 – 5
Leeftijd: vanaf 14 jaar

It’s a Wonderful World van Geronimo Games is de winnaar van de kennersprijs voor 2021.

Het doel van It’s a Wonderful World is het opbouwen van je eigen imperium door het kiezen van de juiste ontwikkelingen en het opbouwen van je eigen productielijn. Uiteindelijk wint degene met de meeste overwinningspunten: degene die door middel van de kaarten de meeste punten heeft gehaald. 

Zoals we dat in bordspellen wereld noemen, heet dit ‘engine builder’. Je kiest bepaalde items – in It’s a Wonderful World zijn dit kaarten en bouwstenen – die uiteindelijk hun eigen items gaan produceren, waar je weer mee verder kan. Hoewel je misschien niet altijd wint, heb je wel altijd het gevoel dat je vooruitgaat. 

It’s a Wonderful World bestaat uit vier verschillende rondes (en daarbinnen weer een aantal verschillende fases), waar je begint met een set kaarten. Daarvan kies je er een aantal en geef je de rest vervolgens door. Dit is dus een belangrijk moment: wat geef je door en wat houd je lekker voor jezelf? 

Voor dit type spel is It’s a Wonderful World vrij rap – met 45 minuten ben je klaar. En dat kan heel prettig zijn voor je avond!

Vind je bordspellen leuk waarbij je je eigen ‘motor’ opbouwt? Denk eens aan Taveernen van de Oude Stad

Het beste expertspel van 2021: Everdell

Everdell bordspel

Type spel: worker-engine – magisch – bouw je stad 

Moeilijkheidsgraad: ****

Speeltijd: 90 minuten 

Aantal spelers: 1 – 4 spelers
Leeftijd: vanaf 14 jaar

Everdell van White Goblin Games is de winnaar van de expertprijs voor 2021. 

Everdell trekt veel aandacht – van zowel de echte bordspel fanaten als van de gezelligheid speler. Een van die redenen is dat het spel er erg aantrekkelijk uitziet als het zo in de winkel staat. Het belooft een sprookjesachtige ervaring te worden!

Everdell is in de categorie ‘expertspellen’ winnaar geworden. Het is dus echt een spel voor de liefhebber die houdt van uitdagende, lastige spellen met veel strategie en keuzes. Je ziete dit natuurlijk ook aan de spelduur, het duurt minstens anderhalf uur (en reken daar bij dit soort spellen ook een dik uur voor speluitleg bij!). 

In Everdell speel je vier seizoenen door van een beschaving van prachtig uitziend boswezentjes. Aan het eind wint degene die de meeste punten heeft behaald en dus de beste samenleving heeft gebouwd. Tijdens het spel verzamel je grondstoffen en laat je boswezens wonen in jouw beschaving. 

Everdell is een worker-engine spel. Dit betekent dat je per beurt arbeiders op je bord plaatst om hieruit vervolgens grondstoffen of kaarten te kunnen krijgen. Hier maak je tactische keuzes in, die de rest van je spel beïnvloeden! Dit belooft ook een hoop interactie met de rest van de spelers. Gecombineerd met deze goed afgestelde engine en de prachtige ervaring, is Everdell deze prijs zeker waard!

Houd je van bordspellen met een natuurthema? Denk eens aan vogeltjes kijken in Wingspan

Geef een antwoord

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen
Top