6 spellen voor tijdens de feestdagen

spellen voor tijdens de feestdagen v

Oh, de winter! Een tijd waarin we in een intieme setting, gezellig met je gezin of klein groepje vrienden, om tafel gaan om heerlijk te eten en na te tafelen. Wat is er beter dan deze setting nog extra gezellig te maken door middel van een leuk bordspelletje? 

Of misschien ben je wel uitgepraat en heb je behoefte aan een leuke gezellige activiteit. Hoe dan ook – wij hebben de bordspellen lijst voor jou. Voor elke feestdag scenario is een perfect spel bedacht. Het gaat er natuurlijk om dat je niet ellenlange handleidingen hoeft te lezen. Daar heeft niemand geduld voor. Misschien ben je daarnaast wel met een hele grote groep mensen – ook daarvoor zijn bepaalde spellen geschikter dan anderen. 

Kortom, dit is een lijst van kaart- en bordspellen die je met veel personen kan spelen, niet te moeilijk zijn en een gezellig thema hebben. En komop, je wilt toch ook wel eens wat anders dan het eeuwige Monopoly, Risk of Catan? 

We snappen ook dat de feestdagen zorgen voor korte lontjes bij je geliefden. Het ‘ruzie niveau’ geeft daarom aan hoe hoog de kans op bonje is. Vervolgens maak je zelf de keuze, wij houden ons niet verantwoordelijk. 😉

1. Crew – samenwerken en kaarten met het gezin

Type spel: slagen halen – samenwerken – strategie

Moeilijkheidsgraad: **

Speeltijd: zolang je zelf wilt

Aantal spelers: 3 – 4 

Ruzie niveau: gemiddeld

De crew is een kaartspel waarbij je slagen moet halen. De werking ervan is snel aan te leren voor iedereen die met het gezin wel eens klaverjassen, bridgen of hartenjagen speelt. Het doel is echter wat unieker: je moet samen de opdrachten winnen. 

Het spel heeft 50 opdrachten, waarbij er telkens een andere opdracht per keer is. Iemand moet perse bijvoorbeeld de blauwe vijf binnenhalen in een slag of je moet allemaal hetzelfde aantal slagen halen. Ze worden naarmate de opdrachten volgen, steeds lastiger. 

Dat maakt dit spel ontzettend geschikt om met een paar vrienden of het gezin te spelen. Je kunt stoppen wanneer je wilt en vervolgens een volgende keer doorgaan met de volgende opdracht. Het samenwerken zorgt voor een gezellige sfeer – of juist wat hommeles. Maar wat zijn de feestdagen zonder wat discussie, niet waar?

Met de nieuwe uitbreiding gaat het avontuur van de Crew verder in de mysterieuze diepzee.

Bekijk hier waar je de Crew kunt kopen.

Bekijk hier waar je de Crew missie diepzee kunt kopen.

2. Munchkin – fantasie die zichzelf niet te serieus neemt

Type spel: karakter bouwen – strategie – fantasy

Moeilijkheidsgraad: ***

Speeltijd: 90 minuten

Spelers: 3 – 6 

Ruzie niveau: gemiddeld

Dit spel zal niet voor iedereen even grappig zijn. Munchkin is een spel dat een parodie is op veel fantasie thema’s. Het concept is simpel: iedereen speelt telkens zijn beurt, waarbij ze iets vinden en vervolgens, indien gewenst, een monster kunnen bevechten. Het doel van het spel is om als eerste tot level 10 te komen. Met het bevechten van deze monsters kan je een level hoger komen – als is dat niet de enige manier om een level hoger te komen. 

De stijl van Munchkin is erg grappig. Het is simpel getekend en neemt het hele fantasie thema een beetje in het ootje. Als je een beetje een nerd bent, zal dit al snel herkenbaar en slim aan voelen. Munchkin neemt zichzelf daarnaast niet te serieus. Als de regels onduidelijk zijn, mag de spelleider (lees: degene van wie het spel is) bepalen wat er gebeurd, ook al is het in zijn/haar voordeel. En vals spelen? Ach, als niemand het merkt, dan maakt dat ook niet uit!

Meer monsters en schatten? Bekijk één van de vele uitbreidingen van Munchkin.

3. Machiavelli – middeleeuwse sfeer en strategie

Type spel: strategie – karakter spelen – stad bouwen

Moeilijkheidsgraad: ***

Speeltijd: 90 minuten

Spelers: 2 – 7 

Ruzie niveau: gemiddeld

Machiavelli is een spel gezet in middeleeuwse / Renaissance tijd waarbij de bedoeling is dat je zoveel mogelijk punten behaald met jouw gebouwde stad. Gebouwen bouw je door middel van gouden muntjes en gebouwkaarten plaatsen. Het spel eindigt als iemand 8 gebouwen heeft geplaatst – en dan worden de punten geteld. 

De clue zit ‘em in de rondes. Elke ronde ben je een karakter. Dit karakter heeft verschillende eigenschappen. Zo krijg je als Koopman meer geld binnen en kun je als Bouwmeester meer dan 1 gebouw bouwen in je ronde. Er zijn ook vervelende karakters, zoals de Moordenaar en de Dief, die zoals hun naam zegt, het andere karakters lastig maken.

Elke ronde mag je een karakter kiezen. Door de methode waarop je je kaart kiest, kun je enigszins voorspellen wie welk karakter heeft. Als als je dat goed door hebt, ga je daar slim mee om om je machiavelliaanse kracht te ontspruiten!

Machiavelli is al te spelen vanaf 2 personen, maar dit raden we niet aan. Het leukste is als er veel mensen meespelen, het liefst wel vanaf 5 personen. Dan wordt het spannender en gebeuren er meer onverwachte dingen met de karaktereigenschappen. 

Bekijk hier waar je Machiavelli kunt kopen.

4. Dixit – met de juiste portie fantasie win je 

Type spel: fantasie – raad & win – rustig 

Moeilijkheidsgraad: *

Speeltijd: 60 minuten

Spelers: 3 – 8 

Ruzie niveau : laag

Dixit is een bijzonder spel. Het heeft een vrij uniek concept, wat eigenlijk nauwelijks aan traditionele bordspelletjes doet denken. Daarom is het ook een groot succes geworden en past het perfect bij een rustige avond. 

In Dixit krijg je ieder een pakje kaarten in handen. Dit zijn geen gewonnen kaarten maar kaarten met bijzondere en aparte illustraties. Om de buurt kiest ieder een dichte kaart waarbij een zin, woord of geluid wordt gemaakt, dat doet denken aan deze kaart. Dat mag alles zijn, wees zo creatief mogelijk! 

De andere spelers leggen vervolgens hun kaart ook op, die ook doet denken aan de gemaakte zin, woord of geluid. Dan mag iedereen vervolgens stemmen op welke kaart het daadwerkelijk was.  Let op: maak je het te makkelijk of juist te moeilijk om te raden, dan krijg je geen punten. 

Je leert elkaar kennen tijdens dit spel: hoe werkt oma’s fantasie eigenlijk? En waarom heb jij bij deze kaart dit vreemde geluid gemaakt, dat niemand snapt?! 

Uiteindelijk wint degene met de meeste punten als alle kaarten op zijn. Maar dat doet er nauwelijks toe. Je drinkt lekker een kopje chocomelk en staart naar mooie illustraties terwijl Oom Henk zijn best doet om een dolfijn na te doen. Gezellige avond, toch?

Uitgekeken op de standaard kaarten? Bekijk één van de vele uitbreidingen.

5. 30 seconds – rakel snel je algemene kennis op

secondspartyspel

Type spel: trivia – teams – snelheid

Moeilijkheidsgraad: *

Speeltijd: 60 minuten

Spelers: 3 – 24 (maar we raden aan tot 10 spelers)

Ruzie niveau: hoog

Niet zo’n fantasie of strategie mens? Dan is 30 seconds wellicht wat voor jou! 30 seconds is een razendsnel partyspel, waarbij je met teams tegen elkaar speelt. Jouw team moet binnen 30 seconden zoveel mogelijk woorden vanaf een kaartje raden. Een van je teamspelers beschrijft de woorden en de rest van het team raadt! 30 seconds is verraderlijk kort. Je moet snel en slim spelen! 

30 seconds is een makkelijk spel, dat je zonder al te veel uitleg met een grote groep kan spelen. Het houdt ook lekker de energie erin en springt snel van beurt naar beurt. Hou er wel rekening mee dat je wellicht wat nieuwe ruzie ontluikt, als je teamspeler maar niet jouw woord kan raden! 

Het verbaast ons overigens dat je dit spel tot 24 man kan spelen. Wellicht dat hiermee bedoelt wordt dat de teams groter worden, maar dat lijkt ons niet zo leuk. Je komt dan nauwelijks nog aan de beurt. We raden dit spel daarom aan tot 10 spelers. 

Bekijk hier waar je 30 seconds kunt kopen.

6. Weerwolven van Wakkerdam – duister mysterie voor de hele groep

Weerwolven van Wakkerdam

Type spel: fantasie – ontdek de spion – spannend

Moeilijkheidsgraad: *

Speeltijd: 60 minuten

Spelers: 8 – 18 spelers

Ruzie niveau: laag

De feestdagen zijn donker en gezellig, maar soms heb je ook een beetje behoefte aan wat knusse spanning! Weerwolven van Wakkerdam is daarvoor uitermate geschikt. 

In Wakkerdam is onrust – er zijn weerwolven die de burgers het stuipen op het lijf jagen en elke nacht een onwillige prooi pakken. Aan jullie, de burgers, om de weerwolven in jullie midden te vinden. Maar wie is wie? 

In Weerwolven van Wakkerdam speel je met een grote groep een verhaal uit. Met een spelleider die de nacht inluidt, waarin iedereen gaat slapen, volgen de moorden van de weerwolven. De weerwolven worden gespeeld door de aanwezigen die deze rol toegewezen kregen. De andere rollen zijn burgers met speciale krachten die ook in de nacht kunnen worden gebruikt en normale burgers, die gewoon hopen dat het moorden snel ophoudt. 

Als de spelleider de dag weer aankondigt, begint de discussie. Wie is er dood? En wie wordt er verdacht? Elke dag wordt een verdachte persoon opgehangen, om zo hopelijk een einde aan de nachtmerrie te maken! Het spel is dus weerwolven vs. burgers. Wie zal er winnen..? Samen met de groep probeer je erachter te komen, zonder in de listen van de weerwolven te trappen. 

Weerwolven is gezellig en absoluut niet lastig. Het is spannend en een leuke activiteit voor een grote groep. We raden ten zeerste aan om gezellig met kaarsjes erbij in het donker te zitten! 

Neem ook een kijkje naar alle verschillende uitbreidingen van Weerwolven met nieuwe karakters.

Geef een antwoord

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen
Top