4 nostalgische bordspellen van vroeger

Nostalgische spellen

Er komen jaarlijks zoā€™n 5000 nieuwe spellen uit. De spellen business is booming! Maar dat betekent niet dat we altijd zin hebben in het allernieuwste of een nieuwe mega hip bordspel. Soms verlang je terug naar de goede oude tijd waar mens-erger-je-niet en Ganzenborden het ultieme vermaak waren. 

Okay, zo ver gaan we ook niet meer terug. Maar het is waar dat er tegenwoordig ongelofelijk veel meer spellen worden ontwikkeld. Bordspellen van vroeger waren wellicht wat simpel, maar ze vermaakten ons toch! Bij deze daarom 4 nostalgische bordspellen van vroeger, om lekker aan te terug te denken. 

Levensweg – Speel je leven (weg)

Het razende bordspel waar je als een malle door heen moest rijden met je stoere autootje om zo snel mogelijk aan te komen bij het einde. Onderweg koos je een beroep, pakte je wat van die leuke roze of blauwe poppetjes en draaide je aan dat plastic rad wat altijd vast kwam te zitten. 

Ongeveer dan. Je moest vooral heel rijk worden, want dan won je Levensweg. Eigenlijk een beetje als het echte leven. Een bordspel wat ons echt aan vroeger doet denken, maar het wordt nog steeds verkocht natuurlijk. Het ultieme meta-spel en soms pijnlijk confronterend als volwassenen. 

Cluedo – It wasnā€™t me!

Rosa Roodhart met het Touw in de Badkamer! Toch? Dit detective spelletje vonden we als kind ongelofelijk spannend en spectaculair. Met je poppetje moest je door kamers lopen om erachter komen wie de moord had gespeeld. 

Je moet met name goed kunnen opletten en een beetje geluk is ook niet verkeerd. Krabbel lekker weg in je boekje en niet spieken bij elkaar he. De verschillende moordwapens waren wellicht zonder enige spelwaarde, maar zien er wel erg leuk uit. Zeker om je broertje eens met de Loden Pijp in zijn wang te prikken. 

Monopolie – Van ruilen komt huilen

Oh, oh, Monopolie. Vaak als mensen niet van bordspelletjes houden, dan moeten ze denken aan Monopolie. Het hebberige bordspel heeft niet voor niets een lage score op alle bordspellen websites, maar toch hebben de meeste Nederlanders wel een (stoffige) doos liggen in huis. 

Moeten we nog uitleggen hoe het werkt? Om de beurt gooi je met de dobbelsteen, tot alle straten weg zijn. Dan komt het ruilen, wat altijd het moment is waarop je weet wie er gaat winnen. Vervolgens verlies je al je geld aan je voormalig beste vriend of ben je een paar hotels rijker maar een vriend armer.

Er zijn inmiddels ook duizenden versies uit, dus tel uit je winst! Een klassieker binnen elk huishouden.

Risk – Neee, niet Australie! 

Risk: snapte iemand er iets van als jong kind? Dit landje inpik spelletje is menig favoriet voor rokerige studentenjongeren. Risk staat er om bekend om uren te kunnen duren, wat vaak voor gezellige avonden kan zorgen. Of zoiets. 

Bij Risk moet je kleine plastic stukjes op een landkaart plaatsen en vervolgens veroveren wat eigenlijk van jou moet zijn. Ieder had zo zijn eigen tactiek. Was jij vooral van de torenhoge stapel op 1 land zetten of lekker smerige maar o zo fijne allianties maken? In ieder geval zijn we er allemaal niet geografisch inzichtelijker op geworden, maar wel een hele hoop uren discussies rijker. 

Bekijk de vier nostalgische bordspellen van vroeger

Geef een reactie

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen
Top